Huawei P Smart 2020: Czy to najlepsza opcja? Recenzja i opinie

Huawei P Smart 2020: Czy to najlepsza opcja? Recenzja i opinie
Autor Dawid Andrzejewski
Dawid Andrzejewski01.03.2024 | 9 min.

Huawei P Smart 2020 to średniopółkowy smartfon, który wzbudza spore zainteresowanie ze względu na atrakcyjną cenę i dobre parametry. W niniejszym artykule przyjrzymy się dokładniej temu modelowi, by sprawdzić czy rzeczywiście jest on najlepszą opcją w swojej półce cenowej. Zapraszamy do lektury!

Kluczowe wnioski:
  • Huawei P Smart 2020 oferuje dobrą wydajność w typowych zastosowaniach za niewygórowaną cenę.
  • Zdjęcia robione tylnym aparatem prezentują przeciętną jakość, słabiej wypada aparat selfie.
  • Bateria 4000 mAh pozwala na intensywne użytkowanie przez cały dzień.
  • Smartfon może nie sprostać wymaganiom bardziej zaawansowanych użytkowników.
  • Ogólnie rzecz biorąc, jest to dobra propozycja w swojej półce cenowej.

Huawei P Smart 2020 recenzja

Huawei P Smart 2020 to średniopółkowy smartfon, który wyróżnia się atrakcyjną ceną i dobrymi parametrami jak na tę półkę cenową. Urządzenie zostało wyposażone w ekran IPS LCD o przekątnej 6,21 cala i rozdzielczości 2340 x 1080 pikseli. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych wyświetlaczy w tej klasie urządzeń.

Sercem smartfona jest ośmiordzeniowy procesor Kirin 710F wspierany przez 4 GB pamięci RAM. Taka konfiguracja sprawdza się bardzo dobrze w codziennym użytkowaniu - system działa płynnie, można komfortowo przeglądać internet czy oglądać filmy. Nieco gorzej wypada w bardziej wymagających zastosowaniach jak gry 3D, ale to akurat nie jest targetowym zastosowaniem tego smartfona.

Pamięć wewnętrzną o pojemności 128 GB można rozszerzyć kartą NMICroSD. Z tyłu urządzenia znajdziemy poczwórny aparat z matrycą główną 48 MP, obiektywem ultraszerokokątnym 8 MP i dwoma 2 MP matrycami pomocniczymi.

Wady i zalety

Podsumowując, Huawei P Smart 2020 to udany średniopółkowiec o bardzo dobrym stosunku możliwości do ceny. Nie jest pozbawiony wad - słabsza wydajność w wymagających grach, przeciętna jakość zdjęć selfie - ale zdecydowanie przeważają zalety. Bardzo dobry ekran, długi czas pracy na baterii, solidna wydajność w codziennych zastosowaniach i atrakcyjna cena, to mocne strony tego smartfona.

Huawei P Smart 2020 opinie użytkowników

Huawei P Smart 2020 cieszy się generalnie dobrymi opiniami wśród użytkowników. Chwalą przede wszystkim bardzo dobry wyświetlacz IPS LCD o przekątnej 6,21 cala, który charakteryzuje się świetnym odwzorowaniem kolorów i wysoką rozdzielczością 2340 x 1080 pikseli. To zdecydowanie jeden z lepszych ekranów w tej półce cenowej.

Użytkownicy chwalą też długi czas pracy na baterii. Akumulator o pojemności 4000 mAh pozwala nawet na intensywne korzystanie ze smartfona przez cały dzień bez ładowania. Szybkie ładowanie o mocy 10 W pozwala w krótkim czasie uzupełnić energię.

Nieco gorzej oceniany jest aparat przedni do selfie o rozdzielczości 8 MP. Robione nim zdjęcia nie zachwycają ostrością i szczegółowością. Zdecydowanie lepiej wypada natomiast poczwórna kamera główna z matrycą 48 MP, która pozwala uzyskiwać całkiem niezłej jakości fotografie.

Czytaj więcej:Aparat Hasselblad: Doskonała jakość zdjęć i najnowsza technologia

Huawei P Smart 2020 wydajność i bateria

Huawei P Smart 2020 napędzany jest przez ośmiordzeniowy procesor Kirin 710F wspierany przez 4 GB pamięci operacyjnej RAM. Jest to konfiguracja, która sprawdza się znakomicie w codziennym użytkowaniu - system Android działa bardzo płynnie, bez zacięć czy spowolnień. Można bez problemu i komfortowo przeglądać internet, oglądać filmy czy pracować na dokumentach.

Nieco słabiej smartfon radzi sobie w bardziej wymagających grach 3D, ale to akurat nie jest jego targetowym zastosowaniem. Jeśli natomiast szukasz telefonu do typowych, codziennych zadań, Huawei P Smart 2020 zapewni Ci bardzo dobrą wydajność.

Czas pracy baterii

Bateria o pojemności 4000 mAh pozwala nawet na intensywne użytkowanie smartfona przez cały dzień bez potrzeby doładowania. W testach video przeprowadzonych przez niezależnych recenzentów uzyskano czas odtwarzania na poziomie 11-13 godzin, co jest bardzo dobrym wynikiem.

Huawei P Smart 2020 aparat i jakość zdjęć

Zdjęcie Huawei P Smart 2020: Czy to najlepsza opcja? Recenzja i opinie

Huawei P Smart 2020 został wyposażony w poczwórny aparat główny składający się z następujących matryc:

  • Główna matryca 48 MP
  • Obiektyw ultraszerokokątny 8 MP
  • Czujnik głębi 2 MP
  • Aparat do makro 2 MP

Uzyskiwana za jego pomocą jakość zdjęć jest całkiem niezła jak na ten segment cenowy. Przy dobrym oświetleniu udaje się uchwycić sporo detali, zdjęcia nie są prześwietlone, kolory oddane wiernie. Przy słabszym świetle jakość nieco spada, pojawia się więcej szumów, ale nadal na akceptowalnym poziomie.

Słabiej niestety wypada przednia kamerka 8 MP przeznaczona do selfie i wideorozmów. Brakuje jej ostrości, szczególnie przy słabszym oświetleniu zdjęcia bywają rozmazane i za szumione.

Huawei P Smart 2020 porównanie z konkurencją

Model Huawei P Smart 2020 Xiaomi Redmi Note 8
Ekran 6,21 cala, 1080 x 2340 px 6,3 cala, 1080 x 2340 px
Procesor Kirin 710F Snapdragon 665
Bateria 4000 mAh 4000 mAh
Pamięć 4 GB RAM + 128 GB ROM 4 GB RAM + 64 GB ROM
Aparat 48 MP + 8 MP + 2x 2MP MP 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2MP

Jak widać w tabeli porównawczej, Huawei P Smart 2020 prezentuje bardzo zbliżone parametry do popularnego Redmi Note 8. Jest to jego główny konkurent

huawei p smart 2020 cena i dostępne wersje

Sugerowana cena detaliczna Huawei P Smart 2020 została ustalona przez producenta na poziomie 799 zł. W promocjach można go już jednak znaleźć w znacznie niższej cenie rzędu 600-650 zł.

Dostępna jest tylko jedna konfiguracja pamięci - 4 GB RAM oraz 128 GB pamięci wewnętrznej ROM. Do wyboru mamy 3 wersje kolorystyczne: zielona, niebieska oraz czarna.

Huawei P Smart 2020 recenzja

Huawei P Smart 2020 to średniopółkowy smartfon, który wyróżnia się atrakcyjną ceną i dobrymi parametrami jak na tę półkę cenową. Urządzenie zostało wyposażone w ekran IPS LCD o przekątnej 6,21 cala i rozdzielczości 2340 x 1080 pikseli. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych wyświetlaczy w tej klasie urządzeń. Sercem smartfona jest ośmiordzeniowy procesor Kirin 710F wspierany przez 4 GB pamięci RAM. Taka konfiguracja sprawdza się bardzo dobrze w codziennym użytkowaniu - system działa płynnie, można komfortowo przeglądać internet czy oglądać filmy. Nieco gorzej wypada w bardziej wymagających zastosowaniach jak gry 3D, ale to akurat nie jest targetowym zastosowaniem tego smartfona. Pamięć wewnętrzną o pojemności 128 GB można rozszerzyć kartą NMICroSD. Z tyłu urządzenia znajdziemy poczwórny aparat z matrycą główną 48 MP, obiektywem ultraszerokokątnym 8 MP i dwoma 2 MP matrycami pomocniczymi.

Wady i zalety

Podsumowując, Huawei P Smart 2020 to udany średniopółkowiec o bardzo dobrym stosunku możliwości do ceny. Nie jest pozbawiony wad - słabsza wydajność w wymagających grach, przeciętna jakość zdjęć selfie - ale zdecydowanie przeważają zalety. Bardzo dobry ekran, długi czas pracy na baterii, solidna wydajność w codziennych zastosowaniach i atrakcyjna cena, to mocne strony tego smartfona.

Huawei P Smart 2020 opinie użytkowników

Huawei P Smart 2020 cieszy się generalnie dobrymi opiniami wśród użytkowników. Chwalą przede wszystkim bardzo dobry wyświetlacz IPS LCD o przekątnej 6,21 cala, który charakteryzuje się świetnym odwzorowaniem kolorów i wysoką rozdzielczością 2340 x 1080 pikseli. To zdecydowanie jeden z lepszych ekranów w tej półce cenowej. Użytkownicy chwalą też długi czas pracy na baterii. Akumulator o pojemności 4000 mAh pozwala nawet na intensywne korzystanie ze smartfona przez cały dzień bez ładowania. Szybkie ładowanie o mocy 10 W pozwala w krótkim czasie uzupełnić energię. Nieco gorzej oceniany jest aparat przedni do selfie o rozdzielczości 8 MP. Robione nim zdjęcia nie zachwycają ostrością i szczegółowością. Zdecydowanie lepiej wypada natomiast poczwórna kamera główna z matrycą 48 MP, która pozwala uzyskiwać całkiem niezłej jakości fotografie.

Huawei P Smart 2020 wydajność i bateria

Huawei P Smart 2020 napędzany jest przez ośmiordzeniowy procesor Kirin 710F wspierany przez 4 GB pamięci operacyjnej RAM. Jest to konfiguracja, która sprawdza się znakomicie w codziennym użytkowaniu - system Android działa bardzo płynnie, bez zacięć czy spowolnień. Można bez problemu i komfortowo przeglądać internet, oglądać filmy czy pracować na dokumentach.

Nieco słabiej smartfon radzi sobie w bardziej wymagających grach 3D, ale to akurat nie jest jego targetowym zastosowaniem. Jeśli natomiast szukasz telefonu do typowych, codziennych zadań, Huawei P Smart 2020 zapewni Ci bardzo dobrą wydajność.

Czas pracy baterii

Bateria o pojemności 4000 mAh pozwala nawet na intensywne użytkowanie smartfona przez cały dzień bez potrzeby doładowania. W testach video przeprowadzonych przez niezależnych recenzentów uzyskano czas odtwarzania na poziomie 11-13 godzin, co jest bardzo dobrym wynikiem.

Huawei P Smart 2020 aparat i jakość zdjęć

Huawei P Smart 2020 został wyposażony w poczwórny aparat główny składający się z następujących matryc:

  • Główna matryca 48 MP
  • Obiektyw ultraszerokokątny 8 MP
  • Czujnik głębi 2 MP
  • Aparat do makro 2 MP

Uzyskiwana za jego pomocą jakość zdjęć jest całkiem niezła jak na ten segment cenowy. Przy dobrym oświetleniu udaje się uchwycić sporo detali, zdjęcia nie są prześwietlone, kolory oddane wiernie. Przy słabszym świetle jakość nieco spada, pojawia się więcej szumów, ale nadal na akceptowalnym poziomie.

Słabiej niestety wypada przednia kamerka 8 MP przeznaczona do selfie i wideorozmów. Brakuje jej ostrości, szczególnie przy słabszym oświetleniu zdjęcia bywają rozmazane i za szumione.

Huawei P Smart 2020 porównanie z konkurencją

Model Huawei P Smart 2020 Xiaomi Redmi Note 8
Ekran 6,21 cala, 1080 x 2340 px 6,3 cala, 1080 x 2340 px
Procesor Kirin 710F Snapdragon 665
Bateria 4000 mAh 4000 mAh
Pamięć 4 GB RAM + 128 GB ROM 4 GB RAM + 64 GB ROM
Aparat 48 MP + 8 MP + 2x 2MP MP 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2MP

Jak widać w tabeli porównawczej, Huawei P Smart 2020 prezentuje bardzo zbliżone parametry do popularnego Redmi Note 8. Jest to jego główny konkurent w tej półce cenowej.

huawei p smart 2020 cena i dostępne wersje

Sugerowana cena detaliczna Huawei P Smart 2020 została ustalona przez producenta na poziomie 799 zł. W promocjach można go już jednak znaleźć w znacznie niższej cenie rzędu 600-650 zł.

Dostępna jest tylko jedna konfiguracja pamięci - 4 GB RAM oraz 128 GB pamięci wewnętrznej ROM. Do wyboru mamy 3 wersje kolorystyczne: zielona, niebieska oraz czarna.

Podsumowanie

Huawei P Smart 2020 to następca dobrze przyjętego modelu Huawei P Smart 2019. Podobnie jak poprzednik, wyróżnia się świetnym wyświetlaczem IPS LCD o przekątnej 6,21 cala i rozdzielczości Full HD+ 2340 x 1080 pikseli. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych ekranów w tej półce cenowej.

Smartfon zapewnia także bardzo dobrą wydajność w codziennym użytkowaniu, szybkie działanie systemu i aplikacji. Dodatkowym atutem jest długi czas pracy na baterii 4000 mAh. Huawei P Smart 2020 to interesująca propozycja dla osób poszukujących dobrze wykonanego średniopółkowca w atrakcyjnej cenie około 600-700 zł.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Internet w Albanii: Co musisz wiedzieć o dostępności i prędkości
  2. Galaxy Tab 4: Znajdź swój tablet Samsunga i ciesz się funkcjami!
  3. Aparat Hasselblad: Doskonała jakość zdjęć i najnowsza technologia
  4. Motywy na telefon za darmo: Najlepsze źródła i atrakcyjne opcje
  5. Nie działa aparat w telefonie? Wskazówki i triki, jak to naprawić!
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Dawid Andrzejewski
Dawid Andrzejewski

Jako entuzjasta nowych technologii i założyciel portalu poświęconego elektronice, moja przygoda zaczęła się od młodzieńczych eksperymentów z pierwszym komputerem. Ta pasja przerodziła się w profesjonalną ścieżkę kariery inżyniera elektronika, co pozwoliło mi zgłębić tajniki najnowszych technologicznych innowacji. Na moim portalu dzielę się wiedzą i doświadczeniem, oferując czytelnikom szczegółowe recenzje, poradniki DIY i analizy trendów w elektronice. Moim celem jest ułatwienie zrozumienia złożonych koncepcji technicznych, inspirowanie do twórczego wykorzystania elektroniki w codziennym życiu oraz promowanie bezpiecznego i świadomego korzystania z nowych technologii. Wierzę, że dzielenie się wiedzą to klucz do budowania społeczności pasjonatów, którzy, tak jak ja, chcą nieustannie odkrywać możliwości, jakie niesie ze sobą postęp technologiczny.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły